Snijplanken en charcuterieplanken

Schoonmaken na gebruik
Maak je snijplank na gebruik schoon met een doekje of was hem af met eventueel afwasmiddel. Is de plank netjes afgedroogd dan zet je hem rechtop zodat de kans op kromtrekken kleiner wordt.

Kan een houten snijplank in de vaatwasser? Nee.

Houten snijplank oliën
Smeer de plank in met olie, dit zorgt dat het hout sluit en een beschermlaagje creeert. Gebruik het lieft amandelolie of druivenpitolie, ook lijnzaadolie is prima, liever geen olijfolie omdat dit teveel plakt.

Groot onderhoud
Voordat je de plank insmeert met olie ga je de plank eerst goed reinigen. Smeer de plank in met citroensap of witte azijn. Strooi hier bovenop (zee)zout en pak een stuk keukenpapier of een schone vaatdoek. Wrijf hiermee het zout en het sap of de azijn over de plank en laat het een kwartiertje intrekken. Zo wordt de snijplank brandschoon. Spoel het vervolgens af en droog de plank met een theedoek of keukenpapier. Het is belangrijk dat de plank goed droog is. Zo wordt de olie straks beter opgenomen.
Nu is de plank klaar om geolied te worden. Druppel de olie op de plank en wrijf het in met een stuk keukenpapier of een schone vaatdoek. Laat de olie rustig intrekken en geef de snijplank de tijd om de olie op te nemen voor je hem gebruikt. Herhaal dit oliën na het rusten net zo lang tot de plank geen olie meer opneemt. Dit is een teken dat de plank verzadigd is.
Klein onderhoud
Het volledige proces inclusief het vooraf reinigen met zuur en zout doe je (afhankelijk van het gebruik) elke 2 tot 4 maanden. Tussendoor kun je de plank gewoon even afwassen en drogen zoals je dat dagelijks na gebruik doet, waarna je hem behandelt met de olie. Zo houd je het hout tussen de grote beurten door ook in topconditie. Afhankelijk van het gebruik doe je dit om de week, of elke maand. Wanneer de plank uitgedroogd aanvoelt weet je dat het tijd is voor een nieuw laagje olie.

Houten snijplank opbergen
Het liefste zet je de plank rechtop weg, niet te dicht bij het fornuis en in de schaduw om verkleuring te voorkomen. 

 

© 2023 - 2024 Robust Outdoor Living | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel